Oplev Nordfyn

– oplevelserne venter udenfor.

Ditlevsdal bisonfarm

Den smukke gamle sognefogedgård ved Langesø, der danner rammen om Ditlevsdal Bison Farm, Danmarks største bisonfarm med omkring 160 af de store amerikanske dyr, åbner dørene til en ny spændende sæson, efter en større ombygning.

I år vil der igen være rig mulighed for at komme tæt på de imponerende dyr, når der flere gange om ugen sommeren igennem arrangeres guidede rundture på den ”amerikanske prærie”.
På Ditlevsdal afholdes der ligeledes året igennem en række spændende arrangementer med inspiration fra den indianske kultur.

Gården har det sidste års tid gennemgået en større ombygning, således at man nu kan byde velkommen i både butik og café. Det er også muligt at nyde madpakken i naturen og udsigten ved den lille sø i området.

På Ditlevsdal er der også tænkt på børnene. Den store legeplads er indrettet med bl.a. tipier, totempæl og andet indianer ”udstyr”, som kan sætte fantasien i sving. Bag dit eget snobrød eller benyt det indendørs legerum. Her kan du også se film og lære om bisonoksernes liv.

Ditlevsdal Bison Farm

Dallund Slot

Hovedbygning kan føres tilbage til 1540. Smukt beliggende ved Dallund Sø. Har bl.a. tilhørt fam. Blixen-Finecke, efter den sidste baronesses død i 1926 købt på offentlig auktion af apoteker P. Helweg Mikkelsen, som på sin fødselsdag overdrog Dallund til sygekasserne.

Dallund Slot er i dag rekreationshjem under Kræftens Bekæmpelse.

Offentlig adgang til parken og skovene rundt om søen.

Slottet er beliggende Dallundvej 63, Søndersø

Dallund slot

Enebærodde

Grænsen mellem Kattegat og Odense Fjord mod nord dannes af Enebærodde, der er opstået efter istiden, hvorimod fjordlandskabet delvist er menneskeskabt.

I 1800-tallet foretoges store inddæmninger langs Odense Fjord ved hjælp af vindmøller, hvoraf nogle stadig ses bl.a. ved Egensedybet. Fra Enebærodde er der udsigt til Fyns Hoved og Samsø – og i fjorden til Lindø-værftet, Danmarks største skibsværft, samt til Fynsværket, der leverer strøm og varme til store dele af Fyn.

Den 5,5 km lange og 300 ha store odde er Fyns største hedeområde, bevokset med enekrat. Her finder man en stor bestand af hugorme. Området er fredet, og her er kun adgang til fods eller på cykel. Parker bilen på den store P-plads ved Halshusene og nyd nogle timer i den fredede natur.

Ca. midtvejs på odden ligger Martinegården, som benyttes som sommerlejr for spejdere. Ved Gabet står det 14 m høje fyrtårn som skildvagt med den tidligere fyrmesterbolig. Fyret betjenes i dag automatisk, og Enebærodde er derfor ubeboet.

Gabet er 400 m bredt. Kysten falder brat til en dybde af 18 m. Det betyder, at selv nybyggede supertankere fra Lindøværftet kan passere det smalle farvand.

Skanserne på oddens spids var en del af forsvaret af den fynske kyst, hvor også bl.a. Romsø og Sprogø indgår. De var sidst bemandet under Englandskrigen 1807-14.

Med sine varierede bundforhold, med revler på Kattegatsiden og dybt vand tæt på land ved Gabet, er Enebærodde særdeles velegnet til fiskeri. Fremragende havørredfiskeri fra marts til vinter. Gode chancer for torsk og mulighed for fluefiskeri.

Området, der er fredet, er ejet af stiftelsen på godset Hofmansgave.

Enebærodde fyr

Gabet

Mellem Enebærodde og Lodshuse på Hindsholm er et kun 400 meter bredt sejlløb kaldet Gabet, som danner forbindelsen mellem Odense Fjord og Kattegat.

Ved Gabet er der et 14 meter højt fyrtårn opført i 1869, samt skanser fra Englandskrigene (Napoleonskrigene), som skulle beskytte Odense mod angreb.

Om sommeren kan cyklister og fodgængere sejle med færgen Svanen over Gabet.

Gabet ved Enebærodde

Fortidsminder

Kombinér en tur ud i den skønne natur med et kig ind i Nordfyns fjerne fortid fra ældre stenalder til yngre vikingetid.

Placeret rundt om i landskabet – på marker og i skove – ligger gravhøje, jættestuer, langdysser og runesten klar til udforskning. Som en hilsen fra vores fjerne fortid står de og minder os om, at der levede mennesker på Nordfyn længe inden vi selv kom til.
I Emmelev, ca. 500 meter ad grusvejen mod Pugholm (følg skilte), finder du f.eks. den smukt beliggende jættestue Gåsestenen. Her er det muligt at kravle ind og se gravkammeret indefra. I jættestuens kammer udfylder såkaldte tørmure af opstablede flade sten rummene mellem bærestenene.

Bag husene på Kappendrup 55-63 i Kappendrup finder du langdyssen og gravhøjen Kappendrup Kirke. Trods navnet er stedet anlagt i bondestenalderen 3900-1700 f.Kr.

En anden jættestue finder du i Skamby. Bag Brøndstrupvej 57 fører en trampesti op til jættestuen, som ligger med en smuk udsigt over markerne. Stien er vanskelig at passere, men jættestuen er bestemt besværet værd. På oversiden at jættestuens omkring 10 tons tunge dæksten kan man ane såkaldte skåltegn, som menes at være frugtbarhedssymboler.

På Nordfyns Turistbureau i Otterup kan du hente en folder over fortidsminder på Nordfyn. Heri kan du finde forslag til en cykeltur rundt til de mange gravhøje og jættestuer m.m.

Fortidsminder på Nordfyn

Glavendruplunden

Vikingerne gravsatte deres døde i gravhøje eller skibssætninger – et symbol på sejladsen til dødsriget. Gravhøje finder man mange af på Nordfyn, mens skibssætninger er sjældnere. Et sted er dog helt specielt, nemlig Glavendruplunden, som ligger lidt udenfor Søndersø.

Her kan man se Glavendrupstenen som afslutning på den største bevarede skibssætning i Danmark – ca. 60 m lang og 12 m bred – formodentlig af samme type, som den, man har fundet i Jelling.

Det specielle ved Glavendrupstenen er, at skriften på stenen er den længste runeinskription, man har fundet i Danmark – 210 tegn fordelt på tre af stenens sider.

Stenen er sat af Ragnhild og hendes sønner, som minde over ”Alle” – måske en betydningsfuld høvding og præst på egnen.

Stenen dateres til 1000-tallet, hvilket vil sige i slutningen af vikingetiden.
I Glavendruplunden finder man også andre sten, sat som minde om betydningsfulde begivenheder.

Glavendrup

Harridslevgaard

Der venter den besøgende en spændende kulturel oplevelse når Renæssanceslottet Harridslevgaard åbner dørene for publikum.

Den smukke riddersal – den største i privat eje – kan opleves som en del af de 1500 m2, som er åbent for publikum. Slottet nævnes som vikingeborg helt tilbage i Kong Valdemars Jordebog af 1231. Den nuværende bygning, som i dag er flot restaureret, er opført i 1606. Sagnet fortæller, at Harridslevgaard i middelalderen var tilholdssted for sørøvere. På den tid gik vandet helt op til gården. På tårnet var ophængt lygter, så man skulle tro, det var et fyrtårn.

Efter besøget kan man nyde en kop kaffe i det hyggelige slotskøkken eller gå en tur i den dejlige have, hvor også de imponerende påfugle kan beundres.

Harrislevgaard

Hofmansgave Herregård

Nær Odense Fjord kun 2 km fra campingpladsen ligger den smukke, mere end 200 år gamle herregård Hofmansgave.  Den var i generationer ejet af slægten Hofman-Bang og drives i dag som en stiftelse.

I den smukke park, hvorfra man har en pragtfuld udsigt over fjorden, finder man sjældne træer og planter importeret i 1830-erne fra hele verden.

Et nyindrettet museum med skitser og skulpturer lavet af søstrene Ellen og Ausa Hofman-Bang findes i en af avlsbygningerne.

I parken ligger desuden Danmarks Kartoffel Museum, som åbnede i år 2000.
Kartoffelmuseet har sat Otterup på verdenskortet.

Hofmansgave

Kunstgården

Et besøg på Kunstgården ved Skovby, ikke langt fra Bogense, byder altid på spændende kulturelle oplevelser.

De 1500m2 udstillingsarealer tilbyder en bred vifte af forskelligartet kunst. Inspiration til hjemmet i form af malerier, keramik, glas, smykker, bronze, samt gaveideer til dem du holder af.

Her kan du/I gå rundt i flere timer og nyde udstillingen i stueetagen og på 1. salen og eventuelt kigge ind i cafeen der gerne vil servere en kop dampende varm kaffe, chokolade eller hvad du/I har lyst til.

De skiftende udstillinger på 1. salen og i fløjgalleriet har forskellig varighed, mellem 5 til 10 uger.

Galleri og udstilling i Skovby

Kærlighedsstien

På Kærlighedsstien vest for Otterup centrum, kan man opleve figurerne fra H.C. Andersens eventyr fyrtøjet udført i træ.

Det var efter sigende her, kærestepar førhen gik hånd i hånd. Derfor dette dejlige navn: Kærlighedsstien.

Manden bag dette mesterværk er Allan Bo Jensen, som i dag lever af at lave træskulpturer.

Hofmansgave

Midgårdsormen

Midgårdsormen på Otterup Torv, udført af Jørgen Meier-Larsen, er skabt som et bystævne, hvor ormens ni bugter repræsenterer de ni sogne, som tilsammen udgør Otterup Kommune. Symbolsk er det en påmindelse om, at på Stævnet drøftede man fælles anliggender blandt ligeværdige partnere.

Statuen står på Otterups smukt renoverede torv, der sommeren igennem hver lørdag danner rammen om torvedag.

Midgårdsormen Otterup

Uggerslev Mølle

Opført 1899. Bakkehollænder med jordomgang. Undermølle i grundmur. Ottekantet overmølle i træ med spåndækning øverst og brædder på klink nederst. Hatten er løgformet, af træ og beklædt med tagpap. Vingerne er med klapper og møllen krøjer med vindrose.
Bygget som kornmølle og i drift indtil 1967.

Den første mølle på stedet blev opført 1880. Den brændte under et tordenvejr i 1899, hvorefter den nuværende mølle blev bygget på fundamentet fra den gamle mølle. Den nye mølle lignede også den gamle, men den var dog moderniseret med manuelle klapper, der skulle betjenes fra jordomgangen, og selvkrøjer med vindrose.

Uggerslev Mølle ligger på Nordfyn ved landsbyen af samme navn ca. 5 km. fra Otterup. Den er en af landets yngste møller, men giver et godt indtryk af mølleriet omkring år 1900, da både møllerbolig og staldbygning er bevaret. Grunden til at møllen kunne holdes i drift helt til 1967, var et tilhørende savværk, som blev drevet ved både vind- og motorkraft. Savværket er siden revet ned og fjernet.

Møllen er flot restaureret udvendig, men mangler en del inventar for igen at kunne male mel. Da møllen ejes privat og ikke er fredet, skal ejerne selv skaffe midlerne til restaurering og løbende vedligeholdelse.

Uggerslev Mølle på Nordfyn

Æbelø

Lige nord for Bogense finder man Æbelø – en unik naturperle.

Øen er en skøn plet, hvad enten man er ornitologisk interesseret eller blot naturelsker i almindelighed. Her findes en natur, man sjældent ser magen til.

Når man kommer til øen, føler man sig virkelig som Robinson Crusoe på den øde ø.
Æbelø var tidligere en driftig ø, men i dag er kun øens bestyrerpar bosat på Æbeløgård.

Størstedelen af øen er dækket af skov, som hovedsagligt består af gamle ege- og bøgetræer.
Danmarks største bille Eghjorten, som desværre i dag er uddød, fandtes tidligere udbredt på Æbelø.

Æbelø blev i 1998 overtaget af Aage V. Jensens Fonde, som fredede øen med det formål at lade kysten og skoven udvikle sig naturligt.

Adgangen til øen sker til fods ad ”Ebbevejen”. Turen er på ca. 4 km, heraf foregår de 1½ km i vand.
Turen øen rundt langs kysten er ca. 7 km lang. Der er en afmærket rute på ca. 4 km rundt på selve øen. En del af øen er udlagt som fuglereservat og derfor ikke tilgængelig.

Vær opmærksom på tidevandet samt vindretningen – folder samt tidevandstabel kan fås i receptionen.

Æbelø er et fantastisk sted også for lystfiskeri og samtidig en af Danmarks smukkeste fiskepladser.

Æbelø er perfekt for naturelskere

Åben have – Kongsdal

20.000 m2 parklignende have med 500 m2 sø, flere springvand og vandfald. Haven er anlagt i harmoni med den omgivende natur, med udsigt over marker og skov.

Haven indeholder rododendron, mange slags roser, staudebede samt sjældne blomstrende og formklippede træer og buske. En have som giver den besøgende inspiration med fantasifulde stenopsætninger og historiske sten fra 2. verdenskrig.

Alt sammen kan nydes på turen rundt i haven eller fra en af de mange hyggelige siddepladser, hvor man kan nyde sin medbragte mad eller kaffe – eventuelt indendørs i “hønsehuset”. Is kan købes.

Kongsdal på Nordfyn

ANDRE OPLEVELSER UDEN FOR PLADSEN

Cykeludlejning Nordfyn

Cykling / MTB

Overnatning på Tinderbox

Tinderbox i Odense

Lystfiskeri på Nordfyn

Lystfiskeri

Odense by ligger ikke langt fra pladsen

Odense by

Bowling i Otterup Hallerne

Bowling

Hasmark Minigolf lige uden for pladsen

Minigolf

Tennisbane i nærheden

Lej en tennisbane i Otterup

Menu